Sýr hermelín

Sýr hermelín


Hermelín je v potravinářství název pro český sýr, který vznikl jako napodobenina francouzského sýru Camembert. Hermelín má kulovitý tvar (vypadá jako puk) a má jemnou ušlechtilou plíseň na povrchu. Sýr se uvnitř mění, dokonce zraje i poté, co si jej přivezete domů z nákupu. Čím déle máte hermelín uložen v lednici, tím se stává měkčí a pikantnější. 



Jak hermelín nejlépe uskladnit

Hermelín skladujeme v ledničce při teplotě 4-8 °C. Před jeho konzumací je ale třeba ho z chladničky vyndat a nechat nejméně půl hodiny stát při pokojové teplotě. Tak lépe vynikne jeho chuť.

K hermelínu se hodí červené víno

K hermelínu se výborně hodí odrůdy jemného mladého červeného vína, jako je třeba Frankovka, Cabernet Sauvignon nebo z našich vín třeba Svatovavřinecké. Hermelín je výborný i k bílému révovému vínu. Bílé révové víno, čerstvý chléb a kousky čerstvých hroznů se k hermelínu, a dalším ušlechtilým plísňovým sýrům, také výborně hodí.


Který je ten pravý hermelín?

Hermelín u nás nyní nabízí dvě mlékárny pod různými komerčními názvy. Tím původním hermelínem je „Král sýrů“, jehož historie sahá až do roku 1924. Později přidaly Povltavské mlékárny Sedlčanský Hermelín, který je dobře znám též jako „Pepa“. Dále můžete v našich obchodech koupit mnoho variant především francouzských sýrů hermelínového typu.






Hermelín na všechny způsoby

Na našem trhu jsou k dostání kromě tradičního hermelínu také další varianty. Výborný je hermelín obalený v zeleném pepři, česnekovém koření nebo paprice. Hermadúr je zase sýr, který spojuje chutě oblíbeného aromatického sýra Romadúr a hermelínu a dohromady mají velice zajímavou chuť. Hermelín créme je jemnější variantou, která se hodí pro přímou konzumaci bez dalších úprav. Vltavín je zase zajímavý svými dvěmi plísněmi – tradiční bílá na povrchu a modrá plíseň uvnitř sýra, kterou můžeme potkat například u sýtu niva. Jeho chuť je výrazná a kořeněná. Na našem trhu najdeme také hermelín s bylinkami či pikantními papričkami. Na své si přijdou i zastánci zdravé výživy, a to u sýru Hermelín Figura. Zcela zvláštní typ pak představuje sýr „Pepa na gril“. Výrobek obsahuje koření, které se smíchá s olejem, nejlépe olivovým a sýr se jím obalí a griluje se v alobalu.

Hermelín ve studené kuchyni

Hermelín je výborný i samotný nebo s pečivem. Velkou tradici má u nás výroba hermelínové pomazánky. Snad ještě oblíbenější je hermelín nakládaný s různými pochutinami, jako jsou třeba cibule, česnek, olivy nebo chilli papričky. Přidat rozpečený hermelín na zeleninový salát také není tipem k zahození.

Vaříme s hermelínem

Nejsnazším, ale přesto vynikajícím receptem jsou topinky s hermelínem. Skvěle chutnají také jednoduché listové šátečky. I začátečníci určitě zvládnou brambory nebo květák zapečený s hermelínem. Jako kulinářská specialita se považuje  hermelín v bramboráku. Snad nejoblíbenějším teplým pokrmem je pak smažený hermelín obalovaný v trojobalu a jako příloha hranolky nebo brambory. Tento pokrm lze ozvláštnit přidáním šlehačky a troškou brusinek.



Historie sýra Hermelín


Všeobecně se ví, že sýr s bílou ušlechtilou plísní se narodil ve Francii. Může za to jedna selka, která zapomněla ve sklepě sýr, a když ho objevila, byl pokrytý bílou plísní. Jelikož to byla žena velmi šetrná a nápaditá, tak sýr prohlásila za výsledek rodinné receptury a nabídla ho hostům. Byli ohromeni a od té doby se sláva sýra šířila. Jméno dostal zcela prozaicky, ta vesnice se totiž jmenovala Camembert. Jenomže už málo se ví, že ona selka byla Češka, která se do Francie provdala, takže se dá říct, že tenhle sýr je českého původu. Ostatně kde jinde je tak oblíbený a používá se na tak obrovské množství způsobů? 

V Česku mu říkáme hermelín a to je kvalita navíc. Protože hermelínový plášť ze zimní kožešiny hranostajů byl tak vzácný, že ho oblékali jenom panovníci. Dnešní hermelín už má prošlapanou cestu do každé kuchyně, na každý stůl a je schopen uspokojit každého gurmána.

Žádné komentáře:

Okomentovat